Genel

7 Akşam Yemeği Hatası

7

AKŞAM YEMEĞİ HATASI

Kilo vermek ya da sağlıklı bir beslenme için
akşam yemekleri oldukça önemlidir.
Ancak,
günün bu son öğününde yapabileceğiniz birçok hata var:

1

Yemek planını son dakikaya bırakma

Yorgun olduğunuzda günün sonunda iyi bir yemek seçimi yapmak oldukça zor olabilir. Hafta sonları ya da boş olduğunuz zamanlarda haftalık yemek planınızı hazırlamaya çalışın, böylece hafta oyunca yemek hazırlığı sorunsuz bir şekilde ilerleyecektir. Ne hazırlayacağınızı biliyorsanız ve bunun için market alışverişi gibi ön hazırlık yaptıysanız, fast food gibi sağlıksız seçimler yapma olasılığınız düşüktür.

Çözüm:

-

Boş olduğunuz zamanlarda ya da hafta sonlarında yemek planınızı oluşturun ve akşam öğününüz için hazırlık yapmak için kendinize zaman ayırın.

2

Dört gözle tatlı yemeyi gözlemek

Çok miktarda şeker tüketmenin uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Geceleri şeker tükettiğinizde kan şekeriniz aniden yükselecek ve uykunuzda ani olarak düşer. Bu düşüşte sık sık uyanmanıza neden olur. Uyanmasanız bile kaliteli bir uyku uyumamanıza ve uyandığınızda kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

Çözüm:

-

Akşam yemeğinde sonra tatlı yemeden yapamıyorum diyorsanız küçük kare dilim bitter çikolata ve yanında tarçınlı süt ile kendinizi tatmin edebilir ve bu sayede kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz.

3

Akşam yemeğini günün en önemli ve en büyük öğünü yapmak

Kilo vermeye çalışıyorsanız, günlük almanız gereken kalorinin büyük bir kısmını kahvaltı ve öğle yemeğinde almanızda fayda var. Kadınlarla ilgili yapılan bir çalışmada, günlük alınması gereken kalorinin büyük kısmını öğle yemeğinde alan kadınların, daha rahat kilo verdikleri ve kilolarını korudukları görülmüştür. Ayrıca, günün erken saatlerinde yemek yemek daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayan hormonal değişikliklere neden olarak, aşırı yeme riskini azaltır.

Çözüm:

-

Akşam yemeğinin porsiyon miktarını azaltın, öğle ve kahvaltınınkini artırın.

4

Çok fazla alkol tüketmek

Birkaç kadeh alkol aldıktan sonra daha rahat uykuya daldığınızı fark edebilirsiniz, ancak alkol bütün uykunuzu etkiler. Vücudunuzdaki alkol, farklı uyku aşamalarındaki doğal akışı bozabilir. Genellikle sabaha karşı daha huzursuz bir uyku ile sonuçlanır ve ertesi gün kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir.

Çözüm:

-

İçeceğinizin miktarın minimum seviyede tutmaya çalışın ya da yapabiliyorsanız eklenti şekersiz ve alkolsüz, daha rahat uyumanızı sağlayacak içecekler alternatiflerini içebilirsiniz.

5

Akşam yemeğinde kafeinli bir içecek içmek

Kafein, vücudunuzun merkezi sinir sistemini uyarır, uyanıklığı arttırır ve yorgunluğu azaltır. Ayrıca, uykulu olmanıza yardımcı olan, uyku-uyanıklık döngülerinizi düzenleyen ve bir kimyasal olan adenosinin etkinliğini de engeller.

Çözüm:

-

Her vücudun kafeine verdiği tepki bireyseldir. Uykuya yakın kafein almamak en iyisidir. Akşam yemeğinde ya da sonrasında sıcak bir içecek içmek istiyorsanız kafeinsiz kahveleri ya da bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

6

Televizyonun ya da bilgisayarın önünde yemek

Akşam yemeğinizi televizyon izlerken ya da internette gezinirken yemek, kötü bir seçenektir. Ne tükettiğinize dikkat etmediğiniz zaman, kendinizi doygun hissetme olasılığınız daha düşüktür. Araştırmalar, dikkati dağılmış durumdayken yemek yiyen kişilerin, ne yediklerinin farkında olmadıklarını ve aşırı yemek yedikleri gözlemlenmiştir.

Çözüm:

-

Yemeğinizi elektronik eşya kullanmadan ya da televizyon izlemeden yemeyi deneyin.

7

Yatma vaktine çok yakın yemek yemek

Gece geç saatlerde yapılan bir öğün, kan şekerinde dalgalanmalara ve kalitesiz bir uykuya neden olabilir. Geç vakitte yemek yemek zamanla yağ birikmesine, insülin direncine, kilo alımına ve metabolik bozukluklara neden olabilir. Ayrıca yemek yedikten sonra midenin boşalması birkaç saat sürer, bu nedenle geç yemek reflünün yaygın bir nedenidir.

Çözüm:

-

Günün son yemeğini uyumadan 2-3 saat önce yemeye çalışın. Önceden yemeğinizi planlamak, geçe geç saatlerde yemek yememeniz için harika bir yoldur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir